Een gids voor de verschillende soorten autoverzekeringen

Als het gaat om het verzekeren van je auto, zijn er verschillende soorten autoverzekeringen die je kunt kopen. Van de basis zoals WA en WA beperkt casco tot meer robuuste opties zoals all risk, het kan moeilijk zijn om te weten welk type voor jou geschikt is. In deze blogpost zetten we de verschillende soorten autoverzekeringen uit een, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke het beste is voor jouw behoeften. 

WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) 

Een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) is de meest elementaire vorm van autoverzekering in Nederland. Deze polis dekt alle schade die je met je voertuig aan een ander of diens eigendommen toebrengt. Het dekt ook medische kosten als iemand anders gewond raakt door jouw auto – maar niet jijzelf of de passagiers in jouw voertuig. Dit type verzekering dekt geen diefstal of schade veroorzaakt door brand, natuurrampen, of andere ongevallen – die allemaal gedekt worden door andere vormen van autoverzekering. 

WA Beperkte Casco Verzekering 

WA beperkte casco verzekering biedt dekking voor diefstal en schade veroorzaakt door brand, natuurrampen en andere ongelukken – naast de dekking voor wettelijke aansprakelijkheid die WA polissen bieden. Het dekt echter geen reparaties die moeten worden uitgevoerd als gevolg van normale slijtage van je auto (zoals het vervangen van banden), noch dekt het reparaties die nodig zijn als gevolg van mechanische defecten of regulier onderhoud (zoals olie verversen). 

All Risk Verzekering 

Een all risk verzekering is de meest uitgebreide vorm van autoverzekering die in Nederland verkrijgbaar is. Hij dekt zowel wettelijke aansprakelijkheid als diefstal/ongevallen-schade – en ook schade veroorzaakt door mechanische mankementen en regelmatig onderhoud (zoals olie verversen). Bovendien omvatten all risk polissen meestal hulp langs de weg voor het geval je gestrand bent aan de kant van de weg door een lekke band of motorpech. Hoewel dit type verzekering meer zal kosten dan een WA of WA beperkt casco verzekering, biedt het gemoedsrust dat er niets met je voertuig zal gebeuren dat niet gedekt wordt door je verzekering.            

Het maakt niet uit welk type auto je bezit of wat voor budget je hebt, er is voor iedereen een passend niveau van dekking als het gaat om autoverzekering in Nederland. Voordat je je verbindt aan een bepaald soort verzekering, moet je er eerst voor zorgen dat je precies begrijpt welk type en niveau van dekking elke mogelijkheid biedt, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over welk soort verzekering geschikt is voor jouw behoeften. Met deze tips in gedachten moet het berekenen van je verzekering nu een eitje zijn.