De voor-en nadelen van elektrisch rijden anno 2021

Elektrisch rijden heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Dit komt door meerdere factoren. Enerzijds is het bewustzijn van het klimaatprobleem gegroeid en anderzijds zijn de elektrische auto’s stukken betaalbaarder geworden. Deze twee factoren zorgen ervoor dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in het rijden in een elektrische auto. In deze blog vertellen we je meer over de voor-en nadelen van het rijden in elektrische auto’s!

Voordelen elektrische auto’s

Het rijden in een elektrische auto heeft tal van voordelen. Zo geeft een elektrische auto je over het algemeen een beter gevoel dan een auto die op fossiele brandstoffen rijdt. Het rijden in een elektrische auto geeft je het gevoel dat je actief bijdraagt aan het verhelpen van het klimaatprobleem. Dit gevoel is onbetaalbaar en daarom ook een groot voordeel van elektrisch rijden. Daarnaast geeft een elektrische auto tal van financiële voordelen. Zo betaal je bijvoorbeeld voor het elektrische auto leasen beduidend minder belasting dan voor het leasen van een auto die rijdt op fossiele brandstoffen. Daarnaast ben je stukken minder geld kwijt aan het voltanken van de auto. Stroom is immers goedkoper dan diesel, benzine of LPG!

Nadelen elektrische auto’s

Aan het rijden in elektrische auto’s zitten vanzelfsprekend ook enkele nadelen verbonden. De impact van deze nadelen verschilt echter van persoon tot persoon. Een veelgehoord probleem van het rijden in een elektrische auto is namelijk de beperkte actieradius. Doordat men niet ‘onbeperkt’ achter elkaar door kan rijden zien veel mensen af van deze aanschaf. Dit is echter in 99% van de gevallen geen enkel probleem. Een auto als de Kia e-Niro rijdt met gemak zo’n 400 kilometer tussen beide laadbeurten. Voor de gemiddelde Nederlander is 400 kilometer zeker geen afstand die je op een reguliere werkdag af dient te leggen. het gebrek aan actieradius is dus in die gevallen ook helemaal geen probleem. Een ander veelgehoord probleem is de aanschafprijs van een elektrische auto. De aanschafprijs ligt dan ook zeker hoger dan de gemiddelde auto die op fossiele brandstoffen rijdt. Dit geldbedrag zul je echter door de jaren heen gemakkelijk terugverdienen. Enerzijds door de belastingvoordelen en anderzijds door de lagere kosten bij de laadpaal.